Aktuella uppdateringar
Nya basbelopp för år 2025! Se nedan under övrigt!
VIKTIGARE LAGAR OCH FÖRORDNINGAR INFÖR ÅRSSKIFTET 2024-2025 Länk till regeringens webbsida >>HÄR
SVERIGES REGERING
För eventuella ändringar i respektive departements ansvarsområden se regeringens webbsida >>HÄR!
Regeringen styr Sverige och är drivande i arbetet med att förändra våra lagar, och påverkar på så vis utvecklingen i vårt samhälle. Sveriges regering består av en statsminister och 22 statsråd.
Det sker ständiga ändringar och nya lagar/förordningar utfärdas. I den mån dessa har betydelse för någon text i vår litteratur uppmärksammar vi våra kunder på detta. De publiceras på vår webbsida.
Det sker ständiga ändringar och nya lagar/förordningar utfärdas. I den mån dessa har betydelse för någon text i vår litteratur uppmärksammar vi våra kunder på detta. De publiceras på vår webbsida.
Uppdatering 2025
En ny förverkandelagstiftning Ny lag: Lag (2024:782) om förfarandet vid förverkande av egendom och åläggande av företagsbot. Den nya förverkandelagstiftningen syftar till att säkerställa att regelverket är sammanhållet, effektivt och anpassat till Sveriges EU-rättsliga och övriga internationella åtaganden. Reformen innebär bl.a. att ett nytt 36 kap. införts i brottsbalken med rubriken Om förverkande av egendom och om företagsbot. Det nya kapitlet innehåller en helt ny förverkandeform, självständigt förverkande. Förverkandeformen gör det möjligt att förverka egendom som inte står i proportion till en persons legitima förvärvskällor. För att säkerställa ett sådant förverkande kan tvångsmedel användas. En ny lag har införts som reglerar förfarandet vid förverkande av egendom och åläggande av företagsbot. I den nya lagen finns också de grundläggande reglerna om utredning om självständigt förverkande.
Stärkt skydd för barn i utsatta situationer Ikraftträdande: 1 januari 2025 Förslagen stärker skyddet för barn mot våld och andra kränkningar och ökar tryggheten och stabiliteten för barn som är placerade i familjehem. Ändringarna innebär bland annat att risken för att ett barn far illa ges en särskilt framträdande plats vid bedömningen av vad som är bäst för barnet i frågor om vårdnad, boende och umgänge. En skyldighet införs för domstolen att i svårbedömda fall hämta in ett sakkunnigutlåtande från en legitimerad psykolog. Det införs också en rätt till ett offentligt biträde för barnet och vårdnadshavarna vid en prövning av vårdnadsöverflyttning till familjehemsföräldrarna.
Åtgärder mot brott som begås i och genom företag Det införs nya åtgärder för att motverka att brott begås i och genom företag. Bolagsverket får möjlighet att kräva personlig inställelse av den som anmäler en företrädare och får bättre förutsättningar att stryka oriktiga uppgifter ur registren. Företagskapning kriminaliseras genom en särskild straffbestämmelse och straffet för brott mot målvaktsförbudet skärps. Förseningsavgifterna vid försenad inlämning av årsredovisningar höjs och alla ekonomiska föreningar blir skyldiga att ge in sin årsredovisning till Bolagsverket. Slutligen införs vissa regler om stiftelser, bl.a. om jäv för ställföreträdare och anmälningsplikt för revisorer vid misstanke om ekonomisk brottslighet.
Skärpta regler om ränte- och kostnadstak för konsumentkrediter Ikraftträdandedatum: 1 mars 2025. Reglerna om ränte- och kostnadstak, som hittills bara gällt för högkostnadskrediter, får ett utvidgat tillämpningsområde och ska gälla för flertalet konsumentkrediter. Detsamma gäller regler som begränsar möjligheten att förlänga löptiden för en kredit och en upplysning som ska lämnas vid marknadsföring av krediter. Räntetaket sänks också från 40 till 20 procentenheter utöver gällande referensränta. Ändringarna syftar till att motverka riskfylld kreditgivning och att enskilda blir överskuldsatta genom att beviljas lån som de inte kan betala tillbaka.
Ändringar i medborgarskapslagen Ikraftträdande: 1 oktober 2024. Ändringarna innebär bl.a. att den som är skäligen misstänkt eller dömd för viss brottslighet, utgör ett hot mot Sveriges säkerhet eller allmän säkerhet eller som har en anknytning till vissa grupper och organisationer, inte kan förvärva svenskt medborgarskap genom anmälan. De nya bestämmelserna gäller med vissa undantag för alla som har fyllt 15 år. Ändringarna innebär också att förvärv av svenskt medborgarskap genom anmälan ska fastställas till beslutsdagen och att prövningen ska utgå från förhållandena vid tidpunkten för beslutet. Det görs även ändringar i reglerna om befrielse från svenskt medborgarskap. Ändringarna innebär ett förstärkt skydd för barn och vuxna som befinner sig i en utsatt situation.
Begränsningar av möjligheterna att anställa med nystartsjobb Genom förordningsändringarna a) begränsas möjligheten för arbetsgivare som nyligen har sagt upp personal p.g.a. arbetsbrist att anställa med nystartsjobb, b) begränsas möjligheten för arbetsgivare att anställa anhöriga med nystartsjobb, och c) avskaffas den särskilda kvalificeringsgrunden för personer som avtjänar ett fängelsestraff.
Ändrad åldersgräns för avgiftsfri tandvård Ikraftträdande: 1 januari 2025. Åldersgränsen för den avgiftsfria tandvården sänks från 23 till 19 år. Den som är minst 20 år kan i stället ta del av det statliga tandvårdsstödet. Patienter i åldersgruppen 20–23 år kan få allmänt tandvårdsbidrag med 600 kronor per år. För personer som är 24–29 år sänks bidraget från 600 kronor till 300 kronor om året.
Ökad trygghet och säkerhet på särskilda ungdomshem Ändringar: LVU om verkställighet av sluten ungdomsvård Beslutsunderlag: Prop. 2024/25:81 Avskildhet i anslutning till dygnsvilan – för ökad trygghet och säkerhet på särskilda ungdomshem Ikraftträdande: 15 december 2024 Statens institutionsstyrelse ska få möjlighet att i vissa fall hålla barn och unga, som vårdas på särskilda ungdomshem, i avskildhet i anslutning till dygnsvilan om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten på det särskilda ungdomshemmet eller för att förhindra att barnet eller ungdomen avviker från hemmet.
Det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer inom bostadsbidraget förlängs och trappas ned Ikraftträdande: 1 januari 2025. Det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer inom bostadsbidraget förlängs till utgången av juni 2025. Tilläggsbidraget är ett stöd av extraordinär karaktär. Man behöver inte ansöka särskilt om tilläggsbidraget utan det betalas ut till barnfamiljer som har rätt till bostadsbidrag i form av särskilt bidrag eller umgängesbidrag. Bidraget förlängs mot bakgrund av den ansträngda ekonomiska situation som barnfamiljer med låga inkomster har på grund av fortsatt höga levnadsomkostnader. Nu när den ekonomiska utvecklingen har vänt och framtiden ser ljusare ut minskar dock behovet av detta extraordinära bidrag. Beloppet med vilket tilläggsbidraget lämnas sänks därför från 40 till 25 procent av det preliminära bostadsbidraget för samma månad.
Genomförande av det nya blåkortsdirektivet Ikraftträdande: 1 januari 2025. Ändringarna genomför det nya blåkortsdirektivet, som reglerar uppehålls- och arbetstillstånd för högkvalificerad anställning, i svensk rätt. De innebär bl.a. att ett EU-blåkort ska kunna beviljas en utlänning som har ett anställningsavtal för högkvalificerad anställning med en anställningstid om minst sex månader, under förutsättning att lönen uppgår till minst 1,25 gånger den genomsnittliga bruttoårslönen i Sverige. Möjligheten att byta från andra typer av uppehållstillstånd till ett EU-blåkort inifrån Sverige utökas och en utlänning som vill byta till ett annat slag av arbete eller till en annan anställning behöver inte längre ansöka om ett nytt EU-blåkort. Vidare får en utlänning som har haft ett EU-blåkort i en annan EU-stat i minst tolv månader ansöka om ett EU-blåkort i Sverige med ett något förenklat förfarande.
Prisbasbeloppet för 2025 grundas på ändringarna i det allmänna prisläget mellan juni 2023 och juni 2024. Höjningen av prisbasbeloppet gör bl a att taken i ersättningarna från sjuk- och föräldrapenning höjs, då de räknas utifrån prisbasbelopp.
Publicerat 2024-01-23 Prisbasbelopp för 2024 är 57 300 kr (2023 - 52 500 kr) och Förhöjt prisbasbelopp för 2024 58 500 kr (2023 - 53 500 kronor) Höjningen av prisbasbeloppet gör bl a att taken i ersättningarna från sjuk- och föräldrapenning höjs, då de räknas utifrån prisbasbelopp.