JURIDIK, en lärobok - Ny utgåva oktober 2023 och nytryck mars 2024

Juridisk kunskap är en färskvara och det är viktigt att kunna ta del av det som för närvarande gäller. Observera att det är endast genom oss som Juridik säljs liksom övrig litteratur som ges ut av Läroverket i Småland AB.

Juridik är en av tre böcker i serien Tre läroböcker & Tolklitteratur, de övriga är Samhällskunskap, en lärobok och Migrationskunskap. Den här boken ger läsaren gedigen kunskap i juridikens grunder och god förståelse för rättsliga sammanhang. Oavsett yrkesroll och verksamhet krävs inte sällan en viss juridisk yrkeskompetens för att klara av arbetsuppgifter. Det kan handla om att agera i domstol, hos Polismyndigheten, Kriminalvården eller hos övriga myndigheter, men även att verka inom vård, skola och omsorg med flera kommunala, regionala eller privata verksamheter.

Under fyra decennier har Juridik varit en ytterst viktig lärobok i olika tolkutbildningar och även för den som avlagt auktorisationsprov för tolkar. Boken har också stor betydelse som referenslitteratur för redan verksamma tolkar, översättare med flera.

Juridik är en av tre läroböcker i serien Tre läroböcker & Tolklitteratur, de andra behandlar ämnena samhällskunskap och migrationskunskap. Samtliga tre böcker uppdateras kontinuerligt i takt med, exempelvis ny lagstiftning och förändringar i myndigheters verksamhet och organisation. I de tre böckerna förekommer avsnitt som är så väl översiktliga som fördjupade, således kan huvuddragen i ett ämne beskrivas i en av böckerna och mer detaljerat i en av de andra. Därför är det klokt att använda böckerna parallellt vid studier i ämnena juridik, samhällskunskap och migrationskunskap.

Innehållet i Juridik är brett och innehållsrikt och kan med fördel användas i utbildningar som har olika nivåer och inriktningar. Tillsammans med drygt 1 000 instuderingsfrågor och 2 200 facktermer, utgör Juridik ett komplett undervisningsmaterial för grundläggande juridisk utbildning.

Juridik är författad av jur kand Brittmari Ulvås Mårtenson, som under hela sitt yrkesliv arbetat med utbildning och framtagning av kurslitteratur. Brittmari har författat den här boken sedan början av 1990-talet.

Läroverket i Småland AB i augusti 2024

Innehåll juridik

Kap 1 Juridik (Rättsväsendet, Rättsområden, Det juridiska språket, Lagtolkning, Rättskällor, Rättspraxis, Lagstiftningsförfarandet)
Kap 2 Individen och samhället (Domstolarnas konstitutionella ställning, Mänskliga rättigheter, Rättssubjekt, rättsobjekt m m, Dödförklaring, Lagar som rör individens integritet m m)
Kap 3 Offentlig förvaltning (Demokrati, Val, Offentlig förvaltning på olika nivåer, Offentlighetsprincipen, Förvaltningslagen, Sveriges domstolsväsende, Förvaltningsdomstolarna, Allmänna domstolar, Kort om specialdomstolar, Europeiska domstolar, Övriga rättsmyndigheter)
Kap 4 Familjerätt (Inledning av familjerätten, Ingående av äktenskap, Makars efternamn, Äktenskapets rättsverkningar, Makars egendom, Gåvor mellan makar, Äktenskapsskillnad, Bodelning, Sambor)
 
Kap 5 Föräldrar och barn (Inledning,  Fastställande av föräldraskapet, Övrigt)
Kap 6 Förmyndare, god man m fl (Underårig, omyndig och förmyndare, God man och särskild förvaltare för underårig, God man och förvaltare, Framtidsfullmakt och anhörigbehörighet)
Kap 7 Arvsrätt (Inledning, Rätt att ärva, Arvsordningen enligt ärvdabalken, Förskott på arv, Arvsavtal, förverkande och preskription, Testamente, Delgivning, klander och jämkning, Dödsbo, dödsbodelägare och boutredning, Bouppteckning, dödsboanmälan och arvskifte)
Kap 8 Äganderätt, avtalsrätt, köprätt och konsumenträtt (Ägande, Avtal, Särskilda avtalstyper, Köp, Konsumenträtt och konsumentskydd, Marknadsföringslagen, Konkurrenslagen, Skuldebrev, Check, kontokort och betaltjänst, Aktörer på konsumentområdet)
 
Kap 9 Associationsrätt (Inledning, Olika former av näringsverksamhet, Ideell förening, Stiftelse)
Kap 10 Fastighetsrätt (Inledning, Fast och lös egendom, Fastighetsbildning, Fastighetsregister, Inskrivning, Fastighetstaxering, Köp av fast egendom, Panträtt, Expropriation, Fastighetsmäklare, Nyttjanderätt till fast egendom)
Kap 11 Aktörer inom rättsväsendet (Inledning, Domare, Åklagarväsendet, Ekobrottsmyndigheten, Advokater, Polisverksamheten, Säkerhetspolisen, Brottsförebyggande rådet, Rättsmedicinalverket, Tullverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)
Kap 12 Processrättens grunder (Inledning, Processprinciper och begrepp, Register och akt, Säkerhetskontroll i domstol, Bevisning i allmänhet, Bevismedel, Rättegångskostnader, Rättshjälp och rättsskydd, Dom och beslut, Parts utevaro, Rättsmedel)
 
Kap 13 Tvistemål, alternativ tvistlösning, summarisk process och obestånd (Inledning, Processprinciper och begrepp, Register och akt, Säkerhetskontroll i domstol, Bevisning i allmänhet, Bevismedel, Rättegångskostnader, Rättshjälp och rättsskydd, Dom och beslut, Parts utevaro, Rättsmedel)
Kap 14 Förvaltningsmål (Inledning, Anhängiggörande, Handläggning, Avgörande, Överklagande av förvaltningsrättens avgörande)
Kap 15 Rättsordningen vid specialdomstolarna (Inledning, Arbetsdomstolen, Försvarsunderrättelsedomstolen, Patent- och marknadsdomstolen och Patent- och marknadsöverdomstolen, Mark- och miljödomstolarna och Mark- och miljööverdomstolen, Migrationsdomstolarna och Migrationsöverdomstolen, Sjörättsdomstolarna)
Kap 16 Brottmål (Inledning, Brottmål i korthet, Deltagare i brottmål, Misstänkt, Tvångsmedel och andra säkerhetsåtgärder, Förundersökning, Åtal och åtalsunderlåtelse, Stämning, Huvudförhandling, Dom,  rättspsykiatrisk undersökning, Åtalspreskription - Bortfallande av påföljd, Brottsskadeersättning)
 
Kap 17 Brott (Inledning, Allmänt om brott, Brottens uppbyggnad, Uppsåt, oaktsamhet och vårdslöshet, Underlåtenhet, Ansvarsfrihetsgrunder, Villfarelse, Medverkan, Försök, Förberedelse, stämpling och anstiftan, Brottsbalken, Brotten i brottsbalken, Brottsbeskrivningar, Brott enligt specialstraffrätten)
Kap 18 Påföljd och annan rättsverkan (Inledning, Straffmätning, Val av påföljd, Böter, Fängelse, Villkorlig dom och skyddstillsyn, Överlämnande till särskild vård i vissa fall, Intensivövervakning med elektronisk kontroll,  Medling vid brott, Särskild rättsverkan av brott, Utvisning på grund av brott, Skadestånd på grund av brott)
Kap 19 Kriminalvården (Inledning, Häkte, Fängelse, Frivård)
Sakordsregister